5 Рецепти за Детоксикация с Вода

Ако все още не сте чули за новата мания сред активно спортуващите хора, които се стремят да поддържат здравословен и природосъобразен лайфстайл, в тази кратка статия ще се опитаме да ви запознаем с нея – нарича се детоксикираща вода.

shishe-s-citrus-presa-zingerДетоксикиращата вода се приготвя в специална бутилка с контейнер на дъното, която се пълни с дестилирана вода, кубчета лед и комбинация от различни плодове, зеленчуци и билки. Нарязаните плодове или зеленчуци трябва да престоят във водата поне 1 час преди консумация на напитката. Редовният прием на детоксикираща вода не само хидратира тялото, но и помага на клетките да изхвърлят натрупаните в тях токсини (резултат от прекомерна употреба на алкохол, нездравословни храни, тютюнопушене и т.н.), помага в свалянето на излишни килограми при спазването на диети, подобрява защитните сили на организма и цялостното настроение и здраве на човек. Ето пет от най-вкусните и полезни рецепти за детоксикираща вода, които може да си приготвите бързо и лесно преди преди работа или фитнес тренировка, като използвате специална детокс бутилка.

Резенчета краставица с лимон

Смесването на резени краставица с лимон изглежда на пръв поглед нетипична комбинация, но потенциалните ползи от този „еликсир за здраве“ са много и неоспорими. Няколко резена краставица осигуряват на тялото необходимата дневна доза от витамин В. В комбинация с лимон, често се използва като лек при махмурлук. Тази напитка забързва метаболизма, помага при отслабване и оказва полезно въздействие върху кожата, косата и дъха.

borovinki-s-voda

Боровинки с вода

Боровинките, неслучайно наричани „храната на мозъка“ са направо шампион сред антиоксидантите. Те са богати на фитохимични вещества, оксалат, витамин C, витамин Е и фибри, поради което представляват много силен имуностимулатор и детоксикиращ агент. Неподсладеният сок от червена боровинка може да помогне за минимизиране на риска от сърдечно-съдови проблеми, проблеми с пикочните пътища, диабет и напълняване. Като сок или в необработена форма, те помагат на тялото да се възстанови по-бързо от заболявания или травми. Към тази детоксикираща комбинация може да добавите парченца портокал и две листенца мента.

yabalka-i-krushaЯбълка и парчета круша

Освен процеса на детоксикация, комбинацията от тези плодове активира и процеса на горене на излишни мазнини в тялото. Експериментално проучване сочи, че ябълковата киселина, съдържаща се в този плод, намалява риска от затлъстяване на черния дроб.

yagodiНарязани парчета ягоди с вода

Ягодите помагат за изгаряне на мазнините, подобряват краткосрочната памет и дори притежават някои противо-състарителни свойства.

Още древните римляни са използвали този плод заради лечебните му свойства, като според тях ягодите помагали при меланхолия, срещу припадъци и висока температура. Ягодите са богат източник на витамин C, затова тяхната консумация  се препоръчва при пролетна умора.

lemon-lime-mentaЛимон, лайм и мента

Сокът от лимон се препоръчва за по-добро храносмилане, при запек, сърдечни проблеми, проблеми с нервната система, както и при стрес.

Няколко листенца мента във водата помагат при проблемна кожа и гадене, също подобряват храносмилането, а някои проучвания сочат, че ментата има положителен ефект при депресия, астма и припадъци.

Детоксикацията чрез плодова вода не е лечение, а напълно естествен начин за пречистване на организма и изхвърляне на отровните токсини, които се натрупват в тялото. Приятният вкус и аромат, които плодовете придават на водата, превръща приемането на течности в по-вкусно и много по-редовно начинание.

Все още няма коментари...

Остави коментар