Как да Поръчам?

1. Онлайн Поръчка Без Регистрация

За да направите поръчка на сайта не е нужно да се регистрирате като потребител. Без регистрация може да разглеждате продукти, да добавяте стоки в пазарската си количка и да направите поръчка.

След завършване на поръчката, на email-а ви ще бъде изпратено писмо, съдържащо кратка информация за нея. Това писмо е потвърждение, че поръчката е направена успешно и в момента се обработва от нашите служители. След като окомплектоваме и изпратим поръчката, ще получите второ писмо, удостоверяващо предаването й на куриер. Вече може да очаквате доставката й в указаните срокове.

2. Онлайн Поръчка Чрез Регистрация

Регистрацията на потребителски профил на сайта ви осигурява няколко основни привилегии:

  • Получавате автоматичен достъп до програмата ни за Лоялни Клиенти – с нея всяка успешно завършена поръчка на сайта ви носи определен брой промо точки, които може да превърнете в отстъпка за следваща поръчка в com. Освен за завършване на поръчка, с програмата ни за лоялни клиенти, печелите точки за почти всяка активност, осъществена чрез вашия акаунт. Подробна информация за програмата ни за лоялни клиенти, може да видите тук.
  • Получавате достъп до подробна статистика за вашите поръчки
  • При повторна поръчка не е необходимо да попълвате данните си отново. Вашите потребителски данни и данните за доставка ще бъдат автоматично заредени от профила ви. (Ако данните ви за доставка са различни, може да ги промените в процеса на поръчка)

3. Поръчка по Телефон

Приемаме поръчки по телефон всеки делничен ден от 10:00 до 16:00 часа. Телефон за поръчки: 0988960091

Информацията, която ще ни трябва е:

  • Название на продукт/ите, който искате да поръчате
  • имена на получателя на пратката
  • адрес за доставка/ адрес на офис на Еконт
  • телефон за връзка

*Поради натовареност по празниците, тази опция може да бъде временно ограничена, за което ще бъдете изрично уведомени чрез съобщение на сайта.