Неочаквани Приложения на Формите за Лед

За горещите летни дни фризера задължително трябва да е зареден с кубчета лед, с които да охлаждаме алкохолните коктейли, плодовите шейкове и любимите си разхладителни напитки, но досега вероятно не сте се сещали за следващите 5 интересни приложения на ледените кубчета, благодарение на които може да използвате формите си за лед целогодишно, включително и през зимния сезон:

1. Замразяване на плодове, билки и свежи подправки

В горещ летен ден няма нищо по-изкушаващо от гледката на запотена чаша коктейл, в която звънят няколко плодови кубчета лед. Освен за градинското ви парти, замразени боровинки в кубчета лед са невероятна украса за всеки Коледен коктейл. Плодовите кубчета лед ще допаднат и на всички, които спазват диета или здравословен режим, като придадат плодов вкус и тонизираща свежест на всяка студена чаша вода. Ако обичате мохито, във формите за лед може да замразите листенца мента, заедно с няколко капки лимон или лайм. По същия начин във формичката може да замразите свежи подправки (копър, магданоз, джинджифил) в малко зехтин или разтопено масло.

zamraziavane-na-plodove

2. Съхраняване на доматен сос, бульон, вино и яйца

Ако след всяко готвене ви остава доматен сос или бульон в излишък, разпределете остатъците в отделенията на формичка за лед и я оставете във фризера. Така ще получите готови кубчета бульон или доматено пюре, които да използвате при следващото готвене. Ако в хладилника си имате яйца с изтичащ срок на годност, може да ги съхраните, като отделите жълтъка от белтъка и ги изсипете във формата за лед – така, вместо да ги изхвърлите, когато се наложи, ще имате под ръка готова застройка за супа. Ако след вечеря с приятели на дъното на бутилките винаги остава по мъничко вино, може да го замразите на кубчета, които да използвате следващия път, когато приготвяте винен кебап или друго ястие с вино.

syhraniavane-na-domaten-sos

3. Замразяване на кафе, мляко и горещ шоколад

Ако сутрин времето понякога не ви достига, за да си допиете кафето, вместо да изхвърляте останалата течност, я изсипете във формичка за лед – ще получите замразени кубчета кафе, с които да разхладите горещо мляко с какао. Ако предпочитате кафе с мляко, вместо кафе, във формичката за лед може да замразите млякото.

zamraziavane-na-kafe-mliako-shokolad

4. Ледени близалки

Децата обичат всякакви ледени глезотийки – ако искате да изненадате малкия с нещо по-нестандартно, пробвайте да замразите плодов сок, като във всяко отделение на формичката за лед поставите по една парти клечка, забита във плодче, покрито със захар.

ledeni-blizalki

5. Шоколадови бонбони

Безспорен фаворит от всички продукти, подходящи за замразяване във формички, е шоколадът! Използвайте бял или кафяв шоколад, разтопен на водна баня. В отделенията на формичката може да добавите малко крем и ядки. След като шоколада се втвърди и замръзне, получавате готови, домашно приготвени шоколадови бонбони, които може да използвате за украса на сладкиши или да поднесете директно на вашите гости.

shokoladovi-bonboni

Накрая, ето две екзистенциални правила при замразяването на лед, които ще ви помогнат да получите кристално чисти и прозрачни ледени кубчета в стил „гурме“:

  • Използвайте пречистена вода – ако сте се чудили, защо понякога кубчетата лед стават бели и непрозрачни, това се дължи на наличието на останали балончета въздух или други частици във вътрешността. Ако използвате бутилирана или филтрирана вода, ще избегнете това.
  • Не замразявайте кубчета лед в близост до риба или друга храна с натрапчива миризма – ледът лесно поема околните миризми, затова се уверете, че в камерата на хладилника не съхранявате риба или други подобни храни.

Все още няма коментари...

Остави коментар